Fotó: Bertold Werkmann/Shutterstock.com
A Heras csoport

A Heras csoport

mathijs_de_jongMathijs de Jong, holland nemzetbiztonsági szakértő, a hollandiai TOPGUARD cég képviseletében érkezett Magyarországra. A TOPGUARD a HERAS cégcsoport tagja, amely biztonsági koncepciókat tervez, a telepítéstől a teljes körű műszaki szolgáltatásokig.

Sebhelyi Viktória interjúja

Önöknél milyen ütemben fejlődik a biztonságtechnikai piac, milyen innovációkról tudna minket tájékoztatni?

Mathijs de Jong – Fotó: Mándli Balázs

A biztonsági szükségletek gyorsan változnak. Ha megnézzük a világ történéseit, láthatjuk, hogy korábban nem volt akkora hangsúly a határzárakon, a repülőterek vagy akár a kikötők biztonságán. Az ukrajnai és a szíriai események, a menekültprobléma kezelése új kihívások elé állítja az európai kormányokat és a nagy nemzetközi szervezeteket. A biztonságtechnikai piac folyamatosan fejlődik és reagál a szükségletekre, kamerákkal és sok egyéb biztonságtechnikai innovációval találkozunk a vásárokon. Mi a gépjárműszkennerünkre, az ún. Plate Catcherre vagyunk kifejezetten büszkék, amely korszerű alternatívája az autók alulról történő teljes átvilágításának.

Hogyan működik a Plate Catcher, és hol tudják értékesíteni?

A vizsgált autó áthalad egy mobil vagy beépített szkenneren, amivel regisztráljuk a rendszámot és teljes körű képet kapunk a gépjármű aljáról. Vagyis azonnal látjuk, hogy mi történik az autóban, van-e benne fegyver, esetleg csempészáru. Ezt a termékünket Amerikában is megvásárolták, továbbá az afrikai, európai, ázsiai országok kormányai egyaránt használják. A felhasználás széles körű, többek között bankok, repterek, hotelek, börtönök biztonsági rendszereinél alkalmazzák. A gépjárműszkenner katonai változatát is kifejlesztettük, ezt Afganisztánban használjuk. Egyébként az amerikai hadsereg is vásárolt tőlünk ilyen szkennert az iraki missziójukhoz.

catchm05 catchm07

Illusztráció: Kovács Péter

Milyen egyéb projektekkel foglalkozik az ön szervezete?

A HERAS kerítésgyártással foglalkozó cégként főképp mechanikai megoldá- sokkal foglalkozik. Mi abban vagyunk a legjobbak, hogy a fizikai és az elektronikai védelmet együttesen valósítjuk meg. A HERAS-nál a kerítések minden módozatával foglalkozunk, a legegyszerűbb kerítésektől – amit a saját házunk köré építünk – a börtönökben alkalmazott speciális kerítésekig. Összesen 21 európai országban van már teljesített vagy folyamatban lévő kerítés- és kapuprojektünk, elektromos kerítésvédelmi rendszerünk, illetve Plate Catcher szkennerünk. Nemcsak meggátolni igyekszünk a hozzáférést bizonyos létesítményekhez, hanem biztosítani szeretnénk a hozzáférést is. Rendszereinket mechatronikai megoldásokkal egészítjük ki, többek között forgóvillákkal, behajtásgátlókkal, amelyek gyorsan záródnak és nyílnak vissza. Egészen speciális dolgokkal is foglalkozunk, például olyan hajót építettünk, amelyen kitoloncolásra váró menedékkérőket szállásolunk el. Ez olyan úszóhotel, amelyet hálókerítéssel szereltünk fel és detektálással láttunk el, hogy az embereket biztonságban, megfelelő környezetben tudjuk.

Marinerock_shutterstock

Fotó: Marinerock / Shutterstock.com

Milyen alapelvekre épülnek a biztonsági rendszereik?

Akkor tudunk létrehozni hatékony védelmi rendszert, ha több lépcsőben el tudjuk téríteni a behatolót a támadástól. Ehhez első körben megpróbáljuk elijeszteni, mert az azonnali szembeszállás helyett inkább megkíséreljük megelőzni a bűncselekményt. Ha az elrettentés ellenére megtörténik a behatolás, akkor azt az elektronikai eszközeinkkel detektáljuk. Ezt követi a mechanikai módszerrel történő késleltetés, a falvagy drótakadállyal történő elhárítás. A késleltetés célja egy olyan időablak megteremtése, amelyen belül választ tudunk adni a behatolásra. Vagyis bezárjuk az ajtót vagy felhívjuk a rendőrséget, értesítjük a velünk szerződésben álló fegyveres erőket. Minél inkább kitoljuk a cselekményt, annál hatékonyabb védelmet tudunk kialakítani. Ez egy kritikus kérdést is felvet: egy adott üzleti vállalkozásnak meg kell őriznie a szerepe szerinti funkcióját, ami ellentmondásos viszonyban állhat a biztonság igényeivel. Zárt ajtók mögött bármit könnyedén megvédhetünk, de közben elveszítjük funkcionalitásunkat. Egy gyakorlati példával élve: a dubai Burdzs Kalifa felhőkarcoló épületét a már említett gépjárműszkennerünket használva védjük. A hotel a világ egyik legmagasabb épületeként a jólét és gazdagság szimbóluma, amit az egyszerű tolvajoktól és az iszlám fundamentalistáktól egyaránt meg kell védeni. Ezzel együtt olyan hely, ahol az emberek dollárezreket költenek egy-egy este során, és ők bizony nem akarják folyamatosan úgy érezni, hogy megfigyelik őket. A biztonsági szükségletek így konfliktust eredményeznek a működtetés során. A biztonsági szempontoknak mindkét igényt figyelembe kell venniük, hiszen az egyik nem létezhet a másik nélkül.

Kapcsolódó cikkek