Fotó: Luis Louro/Shutterstock
A védelem művészete

A védelem művészete

Az élet a tét

A világ bűnözési térképén Brazília előkelő helyet foglal el, az emberrablások gyakoriságának tekintetében harmadik a világranglistán. Más országokkal ellentétben, Brazíliában az emberrablások anyagi indíttatásúak, az emberrablók szándéka minden esetben a gyors pénzszerzés. Nem meglepő, hogy a legnagyobb kockázatnak a vállalkozók és a topmenedzserek vannak kitéve, védelmükre, sőt mi több, a kimenekítésükre külön iparág szerveződött.

Andre_Ferraro (Copy)Interjúnkban Andre Ferraro biztonságtechnikai szakértővel beszélgettünk, aki a brazil AzCom Technologia munkatársaként általános biztonsági csomagokat kínál ügyfeleinek, melynek része a személyi biztonság védelme is.

Beszélgetőtárs: Sebhelyi Viktória
Andre Ferraro – Fotó: Mándli Balázs

Ferraro úr, hogyan kell elképzelni egy emberrablást? Viszonylag gyorsan megszervezhető akció vagy sokkal inkább hosszú, alapos munka eredménye?

Az emberrablás megtervezése hosszú időt vesz igénybe. A támadásokat az elkövetők részéről mindenképp megelőzi a célszemély mindennapi rutinjának a feltérképezése, majd a napokon, heteken át való követés. Ha sikeres a rablás, akkor megkezdődhet a tárgyalás az áldozatok családjával és a rendőrséggel, akik erre az időtartamra be is költöznek a családhoz.

Mi a rendőrség szerepe az emberrablás során?

A rendőrség feladata kettős. Egyrészt elkezdenek tárgyalni az emberrablókkal, és felkészítik a családot az egyezkedés apró részleteire, a telefon felvételétől kezdve a barátoknak elmondott információkig, másrészt elkezdik magát a nyomozást. A nyomozás egyébként azonnal megkezdődik, de a folyamat sokáig tart, mert nem szabad azonnal kifizetni a váltságdíjat. Igazából addig zajlanak a tárgyalások, amíg a rendőrség megtalálja az elkövetőket. Azt a szempontot is figyelembe kell vennünk, hogy ha rövid ideig tart az egész akció és a fizetés túl könnyen teljesül, az emberrablók újra és újra végrehajtják az emberrablást. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nincs más megoldás, minél hamarabb ki kell fizetni a váltságdíjat.

favellak (Copy)

Fotó: DnDavis / Shutterstock

Megelőzhetők az emberrablások?

Létezik prevenció, de ugyanakkor azt kell mondanom, hogy az emberrablás alapos tervezéssel mégiscsak kivitelezhető, hiszen nem lehet mindig mindenkit a nap 24 órájában őrizni. Nem létezik olyan akadály, amelyet ne lehetne legyőzni, amelyen ne lehetne áthatolni. Az akadályok csupán késleltetik az esemény bekövetkeztét. Ha az emberrabló alaposan felkészült és elegendő idő áll a rendelkezésére, továbbá a szerszámai is megfelelőek a betöréshez, akkor nem lehet megállítani. Szun-ce írja a Háború művészetében – amivel nagyon egyetértek –, hogy ne abban bízzunk, hogy az ellenség nem tűnik fel vagy nem támad meg minket, hanem abban, hogy készen állunk a megfelelő fogadtatására, és képesek vagyunk a támadását elhárítani. Tehát rendelkezünk a megfelelő válaszokkal. A személyi védelemről való gondoskodás megelőzésnek és válasznak is tekinthető. Vannak olyan megelőző intézkedések, melyek betartásával csökkenteni lehet az emberrablások kockázatát. Az emberrablás egyébként nem más, mint rendszerben elrendezett információhalmaz. A védelem része, hogy személyes információkat soha ne adjunk ki magunkról a közösségi oldalakon. Erre ügyeljünk gyermekeink, családtagjaink esetében is. A mobilszámot indokolatlanul ne adjuk ki, mert könnyen nyomon követhetőkké és bemérhetőkké válunk. Ne hagyjunk hátra sehol feljegyzéseket, cetliket, és a lakásunk kulcsát is csak otthon vegyük ki a zsebünkből. Vigyázzunk az új ismerősökkel, munkatársakkal, a kiváló üzleti lehetőségekkel kecsegtető, soha vissza nem térő akciókkal, utazásokkal, mert túl sok információt adhatunk ki magunkról. Időnként hívjuk fel családtagjaink figyelmét, hogy ne beszéljék ki az otthoni dolgainkat, ne adjanak ki munkával kapcsolatos tartalmakat, és jelezzék, ha olyan új ismerőst, barátot szereztek, aki kérdezősködik vagy ólálkodik körülöttük.

Létezik-e visszafordíthatatlan eset, amikor már a rablás kezdetén lehet sejteni, hogy az ügynek nem lesz pozitív kimenetele?

Általában nincs visszafordíthatatlan eset, mert a cél a pénzszerzés, és nem az, hogy megöljék a túszt, mert akkor biztosan nem jutnak hozzá a követelésükhöz. A pénz kapcsán fontos megemlíteni, hogy a váltságdíj gyorsan és készpénzben előteremthető legyen, mert ha az összeszedése túl sokáig tart, az több szempontból is kockázatot jelent az emberrablóknak, ami viszont kiszámíthatatlan eseményekhez vezethet. Az emberrablók egyébként először mindig hatalmas összeget követelnek, majd a tárgyalások során egyre lejjebb adják, végül kisebb összeggel is beérik. Előfordulnak erőszakkal átitatott esetek is. Nemrégiben Brazíliában az egyik híres színész családtagját rabolták el, majd az emberrablók a túsz levágott és elküldött fülével adtak nagyobb nyomatékot követelésüknek.

Tipizálhatók az emberrablások?

Vannak hosszadalmas, elhúzódó esetek, és léteznek villámrablások, amikor a pillanatra megálló kocsiba szállnak be az emberrablók és kényszerítik a vezetőt a pénze átadására. A hosszabb ideig tartó, nagy váltságdíjas rablásokat általában nem hozzák nyilvánosságra, mert nem akarnak ötleteket adni a rablás kivitelezését illetően. Ugyanígy a váltságdíj konkrét összege is titkosan kezelt adat.

Önök hogyan készülnek fel az emberrablásokra?

Engedje meg, hogy erre egy konkrét példával válaszoljak. Volt olyan esetünk, amikor egy jómódú vállalkozó keresett meg minket. Őt a családjával együtt rabolták el, majd hamarosan elengedték, hogy gyűjtse össze a pénzt. A gyermeke és a felesége viszont több hónapig az emberrablók fogságában rekedt. A vállalkozó arra kért minket, hogy szervezzük meg a védelmét. Ehhez a Quadrosens nevű biztonsági rendszert használtuk. Hőkamerákat és Predixet alkalmaztunk, valamint a vállalati iroda három pontján páncélozott ajtókat szereltünk fel, ahová fegyveres őröket telepítettünk. Az épületben úgynevezett biztonsági gátrendszert alakítottunk ki. Az akció végül sikerrel zárult. Amikor egy védelmi rendszert alakítunk ki, akkor betervezzük a védelem három alkotóelemét, a fizikai, az elektronikai és az emberi tényezőt. A három akadály leküzdése késlelteti az elkövető tevékenységét, így megfelelően reagálhatunk a behatolásra. Biztonsági tervet készítünk, amely hármas követelménynek kell, hogy megfeleljen: életet, tulajdont és tevékenységet kell védenünk. Ha ebből bármelyik hiányzik, az megkérdőjelezi az egész rendszer hatékonyságát. Ha a leggyengébb láncszem elpattan, minden összedől.

emberrablas

Fotó: Gong To/Shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek