Fotó: Visual Hunt
Álhirdetések az interneten

Álhirdetések az interneten

Egy doktorandusz álvevő kalandjai

A hiszékenység vámszedői a világhálón is gyakran próbálják meg csapdába csalni az embereket, és közöttük ott vannak az álhírdetésekkel kísérletezők is. Egy részük csak bosszúságot okoz, de akadnak szépszámmal olyanok is, akik megkárosíthatják a kínált szolgáltatást, terméket jóhiszeműen vásárló embereket. A cikk szerzője, Fenyvesi Judit a Budapesti Corvinus Egyetem doktoranduszaként az álhírekre összpontosítja kutatásait, ezen belül pedig az álhirdetéseket is vizsgálja.

Nem kell túlságosan sokat böngészni a világhálón ahhoz, hogy félrevezető hirdetésekre bukkanjon a kutató. Járműhirdetési portálokon találhatók például olyan hirdetések, ahol az eladásra kínált luxusjárművet jelentősen a piaci ár alatt kínálják, de mégsem annyira olcsón, hogy az már egyáltalán ne legyen hihető. A komoly érdeklődő számára azonban idővel mindig kiderül, hogy a hirdetett jármű nem létezik. Az e-mail váltások elemzéséből egyértelműen láthatóak az ilyen típusú álhirdetéseknek és az álhirdetők kommunikációjának a jellemzői. Az álhirdetők ugyanis jól felismerhető szabályrendszert követnek. Ezekkel felvértezve megvédhetjük magunkat attól, hogy átverjenek, komoly összeggel károsítsanak meg bennünket.

Segítségül néhány valós példát ajánlok. Azt figyeltem meg, hogy járművekkel kapcsolatos álhirdetésekben a tartalmi elemek a következőek:

Alacsony ár

A makulátlan állapotú, alig használt, full extrás felszereltségű járművet a piaci ár akár feléért kínálják eladásra egy külföldi hirdetési portálon. Mivel a jármű nyilván nem a hirdetőé, saját fotót sem tud csinálni, ezért általában internetről letöltött képeket használ az áleladó.

Azonnali értékesítési szándék

Az ár az eladó szerint azért olyan alacsony, mert szeretne minél hamarabb megválni az árujától. A leggyakrabban megjelölt értékesítési kényszerek a következők:

munkahelyváltás miatti áttelepülés másik országba vagy államba, sőt gyakran a tengerentúlra, máshol folytatandó iskolai tanulmányok, válás,

az eladó katona, és máshová – rendszerint másik országba – vezénylik.

Előfordult olyan eset, amikor az eladó arra hivatkozva akart megválni motorkerékpárjától, mert Afganisztánba vezényelték. Olyan eladóval is leveleztem, aki leírása szerint azért kínálta eladásra az autóját, mert Németországból hazarendelték Angliába. A hirdető elvileg magával is vihette volna az autóját Angliába, azonban jól hangzó érvelése szerint a szigetországban nagyon nehézkes balkormányos autóval közlekedni.

Security

Burkolt bizalomkeltés

Az álhirdetések feladói levelükben a státuszuk megadásával burkoltan bizalmat próbálnak ébreszteni a potenciális vevőkben, így a hirdetők rendszerint katonáknak vagy vezető beosztású személyeknek tüntetik fel magukat.

Ingyenes e-mail cím használata

Minden ilyen átverés esetében az eladók ingyenes e-mail címet (pl.gmailes, msnes), és abból is többnyire nemzetközileg használtat fognak igénybe venni a visszakereshetőség ellehetetlenítése végett.


Ügynök igénybevétele ingyenes szállítással

Fotó: Visual Hunt

18858_2A fiktív áru soha nincs elérhető közelségben a vevőhöz, és nem is lesz, sőt még nem is az eladónál van, hanem egy raktárban. Az eladó minden esetben harmadik személyen, ügynökön keresztül, annak valamilyen speciális, nem létező értékesítési protokollját felhasználva intézné az üzletet, azzal érvelve, hogy a harmadik fél mind az eladó, mind a vevő biztonságát szolgálja. Az eladó azzal is igyekszik fokozni a vásárló biztonságérzetét, hogy felajánlja: fuvarköltség nélkül a vevő által kért címre szállíttatja a járművet, amint megkapja az ügynök értesítését a foglaló megfizetéséről. Azzal is mézet csepegtet a madzagra, hogy állítása szerint a vevőnek joga van a jármű átvizsgáltatásához, és ha azt nem találja megfelelőnek, akkor elállhat a szerződéstől, és visszakapja a foglalót. Az egész tranzakció biztosítására az eladó az ügynöknél egy, az ügyleti értéknél nagyobb kauciót tett le, illetve biztosítást kötött, így, ha a vevő mégsem kapná meg az árut vagy egyéb probléma adódna, akkor az ügynök az esetleges károkért helytáll a kaució terhére.

Egy, a kutatás során kapott átverési „mintalevél” (a cikkben szereplő neveket és címeket adatvédelmi okból megváltoztattuk – a szerk.):

stephen

Az ügynök jellemzően egy nemzetközileg is ismert, használt vagy új cikkek értékesítésének közvetítésével foglalkozó portálra hivatkozik, azonban már ekkor gyanakodhatna valaki, aki tudja, hogy ezek közül egyik sem tart fenn vagy üzemeltet raktárt használt járművek tárolására, és nem is diszponál felettük. A hitelesség kedvéért az internetes csaló gyakran regisztráltat egy domain nevet, ami hasonlít az állítólagos ügynök (pl. az eBay vagy motorbike.co.uk) domain nevéhez, és már azok logóival felszerelt, félrevezető e-mailekkel válaszol a vevőnek.

Kapcsolatba kerültem olyan eladóval is, aki már arra sem vette a fáradtságot, hogy domain nevet regisztráltasson, az ingyenes Google mailt használta. Az eladó így csökkentette a feltárási kockázatot, azonban egyúttal az értékesítési esélyeit is jelentősen megnyirbálta.

Az ügynökökkel folytatott, eredeti levelezést historikus sorrendben egybeszerkesztve terjedelmi korlátok miatt nem tudom bemutatni, de tény, hogy egy-egy álhirdető még arra sem ügyelt, hogy a generált levelek és az általa írt levelek között legyen időbeli különbség, ezeket másodpercre egyszerre küldte. További jellemzője az ügynöki leveleknek, hogy a bennük linkhivatkozásként megjelölt címek nem nyílnak meg. Már a domain név lekérdezésével is nyilvánvalóvá válhat, hogy az ügynökként megjelenített társaság e-mail címe nem a hivatkozott társasághoz tartozik.

Azért, hogy teljes bizonyosságot szerezzek, levelet írtam pl. a UKBike technikai támogató oldalán, melyben kértem az eladó által írtak megerősítését. A válaszukban természetesen óva intettek bármilyen ilyen jellegű tranzakciótól:

Marks
gyemant

Egyetlen kommunikációs csatorna az e-mail

Az áleladók természetesen nem kívánják felfedni magukat, így minden kísérlet ellenére nem adnak telefonszámot, vagy ha mégis, akkor azon senkit nem lehet elérni, mert foglalt vagy üzenetrögzítőre van állítva. Egy eladó például azzal érvelt, hogy katonaként nem engedélyezett számára családtagjain kívül mással telefonon értekeznie, így hiába adtam meg a mobilszámomat, természetesen nem jártam eredménnyel.

A kommunikáció dinamikája

Az álhirdetők jellemzően a jó kereskedő agyával gondolkodva járnak el, kellő óvatosságot, körültekintést színlelve. Az áleladó tehát többnyire nem erőlteti az áruját a vevőjelöltre, viszont, ha már a fizetésnél tartanak, akkor a minél gyorsabb ügyletzárásra koncentrálnak. Álhirdetések kutatójaként a járművek megvétele természetesen sosem állt szándékomban, így részemről több kitalált akadály is előkerült.

Ilyen volt például: nehézség az internetbankban a partner felvitelével, majd utalási bonyodalmak a bank részéről, stb. Ebben a szakaszban a késlekedő pénzutalás miatt az áleladó már enyhe fenyegetéssel is élt, nyomatékot adva komolyságának az ügylettel kapcsolatosan, és kilátásba helyezte még az elállást is. A levelezések során azonban mindvégig eredményesen „hoaxoltam”, vagyis sikeresen tartottam az álhirdetőben a reményt arra, hogy lépre csal és elszedheti a pénzemet.

 Álh4_opt

Fotó: Visual Hunt

Annak ellenére, hogy az értékesítési szándék az eladó részéről elvileg sürgős volna objektív körülmények miatt, az egyeztetéseket és üzenetváltásokat hosszasan el lehet nyújtani, mint ahogyan tettem is, míg meg nem untam az egy hónapig tartó, napi szintű levelezést az álhirdetőkkel.

Remélem, hogy a tanulságos esetek felidézése után a járművekkel kapcsolatos álhirdetések és általában az álhirdetők kommunikációjának jellegzetességei bárki számára felismerhetők, de általános szabályként talán érdemes felidézni a régi mondást: olcsó húsnak híg a leve − az interneten is.

Kapcsolódó cikkek