Fotó: Alexander Kolomietz/Shutterstock.com
Drónok a biztonság szolgálatában

Drónok a biztonság szolgálatában

miguel_garciaA drónokkal permeteznek és trágyáznak a mezőgazdaságban, humanitárius katasztrófáknál, erdőtüzeknél, árvizeknél rendszeresen bevetik. A médiának és filmiparnak is elengedhetetlen eszközévé vált. Vajon hogyan használják és miért olyan fontos a kültéri védelemben? Szemere Kinga interjúja Miguel García biztonságtechnikai szakértővel, a Radescan képviselőjével.

Miguel Garcia – Fotó: Mándli Balázs

Mire használjuk manapság a drónokat?

A drónok, azaz a pilóta nélküli gépek, kezdenek nagyon széles körben elterjedni. A drónokat sok mindenre használhatjuk, mint például kép és film készítésére, ellenőrzésre vagy kültéri védelemre. A kültéri védelem az egyik legnagyobb alkalmazási terület. A drónokat műholdak GPS-jelei alapján vezérlik. Mi úgynevezett szenzorokat, azaz érzékelőket is használunk, amikkel embereket is követni tudunk. A radar pontos pozíciót és követőfelvételt ad, így valós időben látjuk, mi is történik valójában. A kültéri védelem kapcsán fontos hangsúlyozni a megelőzés szerepét, hiszen egy drónnak elrettentő ereje is van. Képzeljük csak el, közeledik felénk egy tárgy, amiről nem tudjuk pontosan micsoda, és azt sem tudjuk, mi fog történni.

Milyen előnyei vannak a drónoknak?

Hasznosak és olcsók. A drónok akkumulátorral vagy elemmel működtethetők, üzemanyagra nincs szükségük. Ezáltal védjük a környezetet, nem szennyezzük a levegőt.

Biztonságosak ezek a szerkezetek?

Teljes mértékben azok. Nincsenek balesetek, mert a drón automatikusan felismeri a GPS koordinátákat, és a repülési magasságot is be tudjuk állítani. Ugyanakkor ez a nagyon gyorsan fejlődő technológia felveti azt a problémát, hogy manapság az interneten bárki vásárolhat ilyen eszközt és ártó szándékkal, akár terrorakciók céljaira is használhatja. Az ilyesfajta támadások megelőzése érdekében a drónokat ellenőrizni kellene. Úgy tudom, Európában hamarosan bevezetnek olyan rendszámokat, amelyek alapján ellenőrizhető lesz a drón tulajdonosa. Az Európai Bizottság új légi közlekedési csomagjának szabályozása már a drónokra is kiterjed.

Milyen típusú technológiai újításokat tartogat számunkra a jövő?

A drónok már most fontos szerephez jutottak, és az embereknek egyre több ismeretük lesz a további hasznosítási lehetőségekről. Amint az látható, a robotok az életünk részévé váltak, és lehet, hogy a nem túl távoli jövőben drónokkal tudunk majd utazni. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a kocsik vezetése automata vezérlés révén valósul meg. Például a taxik sofőrök nélkül szállítják majd az embereket, és el lehet kerülni a forgalmi dugókat, mert a drónok egymással kommunikálva folyamatos kapcsolatban állnak.

robot_fej (Copy)

Fotó: Ociacia / Shutterstock.com

A cég, amelyet képvisel, miben versenyképesebb a konkurenciához képest?

Pillanatnyilag abban vagyunk egyediek, hogy a drónokkal kapcsolatos technológiát a kültéri védelemben használjuk. Gondolkozunk kisebb járművek biztonságtechnikai alkalmazásában is, azaz nem csak a levegőben szeretnénk bevetni a drónokat, hanem a földön és a vízen is. Vízben a GPS segítségével megadjuk a hajószerű drónoknak a koordinátákat, amelyek így ellenőrizni képesek az adott határszakaszt. Ugyanígy tudjuk a földön is kontrollálni a határsávot egy elektromos kocsi segítségével, amelyet oda küldünk, ahová csak akarunk.

robotsziv (Copy)

 Fotó: Ociacia / Shutterstock.com

Önnek mi a foglalkozása, és a kültéri védelemben mi a feladata?

Elektromérnök vagyok. Az a feladatom, hogy olyan készülékeket építsek a drónba, amelyek javítják a „viselkedését”. A viselkedés alatt a kalibrációt és az érzékelőt értem, hiszen a biztos repüléshez jól kell kialakítani és beállítani az érzékelőt.

Milyen anyagokból készülnek a drónok?

Különböző anyagokat használunk: műanyagot, alumíniumot, de a jelenlegi profi drónok szénszálas anyagból készülnek. Hat darab műanyag, alumínium és szénszálas drónunk van. A tesztelésnél a legkisebbeket és a műanyagból vagy alumíniumból készülteket használjuk, így a balesetekből adódó sérüléseket könnyebb megjavítani. A szénszálból készült drónok drágábbak, de természetesen jobbak is. Ez az anyag könnyebb és ellenállóbb, mint a többi.

Milyen kihívásokkal kell megküzdeni?

Nemrégiben Moszkvában állítottuk ki termékeinket egy kiállításon, ahol az ügyfelek kérésére bemutattuk, mire képesek a drónjaink. Az egyik megrendelőnk Türkmenisztánból jött, és egy 20 kilométeres távolságot szeretne a tőlünk vásárolt drónnal lefedni. A hosszabb táv miatt javítanunk kell a drón anatómiáján és változtatnunk kell a súlyán is. Ez kihívás a szakembereinknek.

A hétköznapi ember nem sokat tud a kültéri védelem eszközeiről. Mit gondol, ez probléma vagy nem fontos ezeket ismerni?

Szerintem ez probléma. Az embereknek tájékozottabbnak kellene lenniük a kültéri biztonság és védelem terén, pontosan azért, hogy a vészhelyzeteket elkerülhessék. A biztonság megteremtése a legféltettebb értékekre való odafigyelést jelenti. Ha tisztában vagyunk azzal, hogy a védelmi rendszer kialakításával hogyan őrizzük meg értékeinket és hogyan reagáljunk a váratlan szituációkra, akkor biztonságban leszünk.

Kapcsolódó cikkek