Fotó: MBF
Egy nap a  cégbiztonságért

Egy nap a cégbiztonságért

Átvilágít a Magyar Biztonsági Fórum Egyesület

ugrin1_fmtA magyarországi cégek jelentős része nem ismer olyan alapvető szabályokat, mint például az, hogy biztonsági kamerarendszert csak hatósági engedéllyel lehet telepíteni. A vállalkozások biztonsági átvilágításával is foglalkozó szakemberek rengeteg hiányosságot tapasztalnak, pedig sok mindent meghatároznak a vonatkozó törvények, rendeletek. Maga a biztonsági szakma részben szakmai szövetséggel, részben olyan rendezvényekkel igyekszik bővíteni a szakemberek ismereteit, mint az immár hatodik alkalommal megrendezett konferencia. Erről is beszélt Ugrin Botond, a Magyar Biztonsági Fórum főtitkára, akinek mondanivalójából Sebhelyi Viktória készített összefoglalót.

Ugrin Botond

A Magyar Biztonsági Fórum Egyesületet (MBF) 2011 decemberében 12 biztonsági vezető és vagyonvédelmi szakember alapította azzal a céllal, hogy konkurenciamentes együttműködés keretén belül, tapasztalataikat megosztva létrehozzanak egy közös információ- és tudásbázist. A multinacionális cégek biztonsági menedzserei mellett már szolgáltatók, kereskedők, illetve doktorandusz hallgatók is megtalálhatók a tagok között. A kezdeti célok a folyamatosan bővülő igényekre reagálva, szolgáltatói és független szakértői szerepkört is betöltenek a biztonsági piacon, és ezzel egyre ismertebbé válik látásmódjuk és tevékenységük.

Az MBF főbb szolgáltatásai: a biztonsági átvilágítás vagy az interim security menedzsment elsősorban azoknak a vállalatoknak nyújt segítséget, amelyek nem rendelkeznek saját biztonsági szakemberrel, vagy aktuális, független szakvéleményt szeretnének kapni jelenlegi biztonsági szintjükről. Mivel a legtöbb szervezet nem tudja, hogy pontosan mit is takarnak a cégek és szakemberek által hirdetett hasonló auditok, ezért az MBF létrehozta az „Egy nap a biztonságért” programot. Ez az egynapos, térítésmentes átvilágítás a kirívó hibák mellett az új biztonsági szemléletet is be kívánja mutatni. Szélesebb körű látásmódot és egységesebb működést tűz ki célul a megrendelők számára. A program sikerességét mutatja, hogy már több mint 20 nagyvállalatnál folytattak eredményes munkát. Ez a tevékenység további feladatokat adott az egyesület számára. Az MBF nem gazdasági szervezet, ezért a tagjainak elhivatottsága és tenni akarása is szükséges ahhoz, hogy a programokkal elismertebbé és elfogadottabbá tegyék a biztonsági szakmát az üzleti életben.

RY9A7426_fmt

Fotó : Bereczky Zsuzsa (MBF)

Konferenciák és szemináriumok

A „Műhely, Fórum, Viták, Innováció, Együttműködés” gondolat jegyében teret és lehetőséget kívántak adni a piac szereplőinek arra, hogy minél szélesebb körben megismerhessék egymás eredményeit, megoldásait, esettanulmányait, esetleg kudarcait. Ennek legjobb módja szerintük az volt, hogy magas színvonalú, színes konferenciák és szemináriumok szervezésébe kezdtek. A rendezvényeken a résztvevők szakmai eszmecserékkel tudják jobban megismerni a szakterület kihívásait és újdonságait. Büszkén mondhatják, hogy az idei, VI. MBF konferencián 280 regisztrált vendég mellett elérték, hogy 16 cég kiállítóként is támogatta a rendezvényt, illetve gazdagította a programot. Most próbálták ki először a 3 naposra bővített konferenciát, kiállítói nappal, illetve vitaesttel tarkítva. A tapasztaltak, illetve a résztvevők visszajelzése alapján szükséges volt az előadási lehetőség biztosítása azon cégek számára, amelyek elsősorban az innovációról és a jövőbeni fejlődési irányokról értekeztek.

A konferenciáik további célja, hogy a társadalom más területein is elfogadottabbá tegyék a biztonsági szakmát. Felismerték, hogy ehhez nekik is büszkének kell lenniük, és elismerni azokat, akik ezt a munkájukkal kiérdemlik. Három díj alapításával kívánnak tisztelettel adózni azok előtt, akik az adott évben teljesítményükkel, akár munka közbeni „hőstettükkel” nyújtottak különleges teljesítményt. Az Ungi Ferenc-díjat az kapja, aki kiemelkedően magas színvonalú munkásságával kiérdemli azt. A Borsos József-díjat a rendvédelemben szolgálók közül kapja az, akinek példamutató tevékenysége méltó Borsos József emlékéhez, életéhez és munkásságához. A Primus Inter Pares-díjjal pedig több vállalkozás és szervezet közösen jutalmaz példamutató vagyonőröket. Az idei díjazottak: Szemeti Ferenc – MOL Nyrt., Jegyinák János r.ftőrm., Szakáll József – személy- és vagyonőr.

A konferenciák további állandó programja a „Köztünk élő legendák” előadás. Az idei meghívott Farkas Bertalan nyá. ddtbk., aki az egyetlen magyar kozmonautaként személyes történeteivel tette felejthetetlenné a második nap estéjét. Személyes véleményem, hogy a hallgatóság évről évre egyre jobban értékeli az általunk nagyra becsült személyek részvételét és előadásait. A visszajelzéseket is figyelembe véve már dolgoznak a következő, VII. MBF konferencia előkészítésén. Egyelőre csak annyit árulnak el, hogy Budapest lesz a helyszín.

ugrin2_fmt

Fotó: MBF

Oktatás és képzés

Az MFB szerint kritikus helyzetben van a fiatalok szakmai képzése. Mind a középfokú, mind a felsőfokú oktatásban szükség van a piacképes ismeretek oktatására. Az Óbudai Egyetemmel való együttműködési megállapodás egyik célja az volt, hogy az MBF segítségével a jelenlegi alapképzésben biztonsági menedzsereket képezzenek. Az MBF 2014 óta foglalkozik a képzési anyag kidolgozásával, illetve az igények felmérésével. Fontos fejlemény volt, hogy az Óbudai Egyetem felajánlott egy oktatási termet, ahol az MBF által kialakított tematikus szakmai gyakorlati oktatás történhet, külsős előadók bevonásával. A terem kialakításának és felszerelésének egy részét a konferencián összegyűlt támogatások fedezik. A cégek és a támogatók felajánlásával a diákok nemcsak a jövő technikai eszközeit ismerhetik meg, hanem láthatják az egyes eszközök felhasználási korlátait, szabotálhatóságát, illetve gyakorlati hatékonyságát. Remélik, hogy az új szemlélettel a hallgatók gyakorlatias gondolkozásmódját tudják fejleszteni, ezzel is segítve, hogy megtalálják a helyüket a munkaerőpiacon. Még kutatási munkákba is bevonják az érdeklődőket, lehetőséget adva ezzel a kapcsolatteremtésre és a piac megismerésére. A hallgatók idén is rendkívül sikeres GPS piackutatást végeztek, és a legeredményesebb előadópáros vendégként és előadóként vehetett részt az MBF konferencián.

Az együttműködési megállapodások mellett több főiskolán és egyetemen is tartanak előadásokat, „Logisztika és ellátásilánc-biztonság” témakörben. Ezek egyelőre csak vendégelőadásként részei az alaptantervnek.

A piaci és oktatási munkálkodáson túl azt is szeretnék elérni, hogy a szakkérdésekben a jogalkotók és a döntéshozók is elfogadják véleményüket, amely a gyakorlati tapasztalatokon alapul.

Kapcsolódó cikkek