Határőrzés brazil módra

Határőrzés brazil módra

Fabio Henrique Caparica Santos, a SAVIS Tecnologia e Sistemas SA – Embraer Group ügyvezető igazgatója Brazíliából kifejezetten a II. Magyar Kültéri Védelmi Konferenciára érkezett. Előadása előtt találkoztunk a mérnök Caparicával, aki 12 éve dolgozik az Embrearnál, így a cég történetéről, üzletpolitikájáról és a határmegfigyelés fontosságáról is beszélgethettünk vele.
Az Embrear összesen 19.000 embert foglalkoztat, amelyből 300-an dolgoznak a Savis-nál. Caparica elmondta, hogy amikor 2010-ben a cég átvilágította a működését, azzal szembesültek, hogy az egyik fő kompetenciájuk, hogy komplex rendszereket tudnak működtetni, tehát sikeresen integrálnak és működtetnek nagy rendszerek rendszereit és szolgáltatásokat, amilyen például a határmegfigyelés és a stratégiai fontosságú objektumok védelme.
Az Embraer egy több mint négy évtizede működő brazil állami vállalat, amely 2012-ben hozta létre az Embraer Defense and Security Savis egységét, hogy elősegítse a brazil védelmi ipar megerősítésének folyamatát. Így a Savis 2012-óta az Embraer leányvállalataként rendszereket és szolgáltatásokat fejleszt, tervezi, hitelesíti, indusztrializálja, integrálja és telepíti a határellenőrzés és stratégiai fontosságú struktúrák védelmének rendszereit.
Természetesen ez nem a semmiből született, hanem a cég korábbi tapasztalatára épített, különös tekintettel a komplex rendszerek integrációjának képességére. Bár általánosságban a határ- és objektumvédelem nem esik közel az Embrear eredeti tevékenységéhez, a repülőgépépítéshez, ugyanakkor sikeres benne, mivel mindkettő alapvetően a rendszerek rendszerének működtetésére és komplex rendszerintegrációs képességre épül.
Brazíliának 16.000 km-es határa van, így a határellenőrzés különösen fontos, mert, melyet azért is nagy kihívás felügyelet alatt tartani, mert többnyire lakatlan, bármifajta emberi jelenléttől mentes területek. A cég 2013-ban indította a SISFRON elnevezésű ellenőrzési kísérleti projektjét, amelynek a célja, hogy megoldásokat találjon Brazíliában, illetve, hogy az általuk fejlesztet tudást és képességeket később exportálhassák a világ más országaiba is.
Ha a korábbi változások nem lettek volna elégségesek a cég életében, 2016 márciusában az Embrear bejelentette, hogy konszolidálja a Savis és Bradar leányvállalatok működését, így mindkét terület a rá jellemző szaktudást − a Savis a rendszerintegráló képességét és a Bradar a technológiai fejlesztéseit − hozta az asztalhoz. Ma közösen ők alkotják a Consortium Tepro-t, melyben a korábban már említett Sisfron határvédelmi projektjének sikeres megvalósításán dolgoznak.
A Savis további előnye, hogy minden megrendelő szükségleteire külön testreszabott megoldást képes fejleszteni. Caparica elmondta, hogy az általuk fejlesztett megoldásokat − melyeket a brazil fegyveres erők már részben használnak is − a 2016-os olimpia idején kezdték használatukat, ahol az M60-as radarokkal felügyelték a játékok biztonságát. Caparicának meggyőződése, hogy ezek a remek adottságok elősegítik cége diverzifikációját a belföldi és a nemzetközi piacon egyaránt. Azt is kifejtette, hogy a Savis és a Bradar együtt még több lehetőséget kínál, mert például egy radar a kültéri védelemmel kombinálva egy tárgyat akár 20 kilométeres távolságból, vagy egy mozgó személyt akár 10 km távolságból is észlel.
Megtudtuk, hogy a Bradar neve nem teljesen ismeretlen Magyarországon, korábban tartottak már bemutatókat a Rendőrségnek és számos alkalommal fogadták magyar vezetők delegációit Brazíliában.
A Savis és a Bradar is, nem csupán az egyes termékeik eladása, hanem az integrált megoldásaik terjesztése miatt is a lehetőséget látja Magyarországban és Európában. Az Embrear hosszú ideje jelen van a nemzetközi piacon, a kontinensen Portugáliában és Hollandiában üzemeltetnek központokat, amelyek szintén a cég exportcéljait szolgálják. A privatizáció óta nagy utat megtett cég a szervezeti egységek fúziójával törekednek a hatékony forráskihasználásra és a brazil termékek és szolgáltatások terjesztésére.

 

Szerző: Lányi Eszter

Kapcsolódó cikkek