Fotó: Vasin Lee/Shutterstock.com
Ma már jobb befektetés a kültéri védelem

Ma már jobb befektetés a kültéri védelem

Alessandro_Santese (Copy)Az igazi védelem a kültéri védelem, ami ugyan többe kerül, de hatékonyabb bármilyen beltéri védelmi eszköznél – állítja Alessandro Santese, a Duevi exportigazgatója.

Szemere Kinga interjúja

 

 

Alessandro Santese – Fotó: Mándli Balázs

Ön mit tart biztonságos védelemnek?

Számomra a biztonságról alkotott filozófia irányának megváltoztatása a legfontosabb. Azt szeretném elérni, hogy az épületek belső védelméről kerüljön át a hangsúly az épületen kívüli védelemre. A védelem kérdésében nagyon lényeges szempont, hogy a veszélyről mielőbb értesüljünk. Akkor, amikor még nem közvetlenül az épületen belül, hanem az épület külső környezetében észleljük a fenyegetést. Így a benn tartózkodónak van ideje a történésekre reagálni: a rendőrséget hívni, esetleg valamilyen akciót kezdeményezni, amivel megakadályozható a betörés vagy támadás.

kamerak_2

Fotó: ChameleonsEye / Shutterstock.com

Hogyan kivitelezhető ez?

Ma már megbízható, nagy területet lefedő kültéri jelzőrendszereink vannak, amelyek abban a pillanatban, ahogy a betolakodó beteszi a lábát az épületet körülvevő ingatlanra, figyelmezteti, riasztja a házban lévőket. Sok olyan ügyfelem van, akikhez éjjel akartak betörni, de a kültéri rendszer észlelte a behatolást és felébresztette őket. Ilyenkor van idő cselekedni: felkapcsolni a villanyt, hívni a rendőrséget, kiabálni, szólni a szomszédoknak, vagy éppen közölni a betörővel, hogy védett területen van, és már hívta a rendőrséget, tehát jobb, ha távozik. Ha valaki már a nappalimban van vagy a hálószobámban meglep alvás közben, túl késő, hogy bárkit felhívhassak és segítséget kérjek. Ezért egy betörés során az időben történő riasztás megváltoztathatja a dolgok kimenetelét.

Ez mennyiben jelent változást a korábbi felfogáshoz képest?

Régebben a magasabb fokú biztonságtechnikai eszközöket a különösen védett objektumoknál használtuk csak. A kültéri biztonság kevésbé volt szempont, és hiába tudtak az emberek bizonyos védelmi lehetőségekről, nem használták ki, mert túlságosan sokba került volna. Idővel – a technikai-technológiai fejlődésnek köszönhetően – sokkal megbízhatóbb és nem mellékesen olcsóbb megoldások születtek. Így már szélesebb tömegek engedhetik meg maguknak azt a fajta kültéri védelmi rendszert, amely megfelelő biztonságot nyújt számukra.

garazsajto (Copy)

Fotó: Alita Bobrov / Shutterstock.com

Említette, hogy óriási különbségek vannak az egyes országok biztonságtechnikai piacai között. Mire gondolt? Mi a különbség például az olasz és a spanyol piac között?

Spanyolországban 85-90 százalékban néhány biztonságtechnikai cég tartja kezében a piacot. A riasztóberendezések és riasztórendszerek gyártását a forgalmazó cégek finanszírozzák. Azért, hogy nyereségesek legyenek nem a legújabb, legfejlettebb (és értelemszerűen legdrágább) eszközök eladásában érdekeltek. A vevőknek az olcsóbb rendszereket kínálják, akik ráadásul havi 30-40 euróért évekre lekötik magukat a távfelügyeleteknél. A forgalmazók csak egy alapeszközt adnak, amelyben a legtöbb esetben van egy vezérlő, egy nyitásérzékelő a bejárati ajtónál és egy vagy maximum kettő PIR mozgásérzékelő szenzor. Ez nem nevezhető védelemnek, ez placebo.

Miközben az emberek biztonságban érzik magukat, mert van egy riasztórendszerük, ami össze van kapcsolva egy távfelügyelettel. Az a probléma, hogy 20-25 évvel ezelőtt használtunk ilyeneket. Manapság már olyan fejlett kültéri védelmi technológia áll a rendelkezésünkre, amellyel már akkor értesíteni tudjuk a tulajdonost, amikor a behatoló még be sem jutott a házba, nem tört be sem ablakot, sem ajtót. A spanyol piacon uralkodó filozófia véleményem szerint nem szolgálja kellőképpen a biztonságot. Olaszországban más a helyzet. Itt a kültéri védelem egyre nagyobb hangsúlyt kap, egyre elterjedtebbé válik. Ma már megengedhetjük magunknak, hogy korszerű kültéri rendszerekkel védjük meg házainkat. Ami persze azt is jelenti, hogy magunkat is védjük. Egy hétköznapi olasz lakás vagy ház minden bejárata érzékelőkkel van ellátva, hiszen tudjuk, hogy a betörő bárhonnan jöhet. Olaszországban minden ajtónál és minden ablaknál, a ház minden szintjén van nyitásérzékelő. A spanyol piacon tapasztaltakkal szemben itt a vevő megfizeti a drágább rendszert. A biztonság természetesen befektetéssel jár, de megtérül, ha ezzel megakadályozhatjuk, hogy kiraboljanak.

A cégüket mi különbözteti meg a versenytársaktól?

A piacon rengeteg olyan cég van, amely egyszerű készülékek és rendszerek gyártására állt rá. Legtöbbjük egy vezérlőpulttal ellátott nyitásérzékelőt és egy belső PIR-t készít. Vállalatunk – fejlett kültéri biztonsági rendszerekre szakosodott gyártóként – igyekszik úttörő elképzelésekkel és megoldásokkal előállni, természetesen figyelembe véve a piaci trendeket, a vevők igényeit. Mindent megteszünk, hogy a technológiai fejlesztés élvonalába tartozzunk, ami nem könnyű feladat, tekintve, hogy rajtunk kívül még több rangos szereplő van a piacon. Hozzátenném, egy kezemen meg tudom számolni azokat a cégeket, amelyek képesek megbízható, hatékony kültéri védelmi eszközök gyártására.

autolopas

Fotó: Andrey Popov/Shutterstock.com

Az újdonságokról hogyan értesül? A paprikaspray miért számít újdonságnak?

Az újdonságokról a legfontosabb nemzetközi kiállításokon értesülünk. Ezeken a kiállításokon gyártóként mi is részt veszünk, itt mutatjuk be saját ötleteinket, technikai újításainkat a közönségnek. Manapság a cégek között komoly együttműködés tapasztalható. Esetünkben például mi gyártjuk az elektronikát és a mechanikát, de a paprikasprayt egy másik gyártótól kapjuk, amit integrálunk saját technológiánkba. A paprikaspray nem mai találmány, ami viszont új, hogy azt egy komplett riasztórendszerbe építjük be. Ezzel újabb fegyverrel bővítjük a bűnözők elleni védelmi eszköztárat.

Milyen tényezők hatnak leginkább erre a piacra?

A médiának óriási hatása van erre a piacra is. Ha például azt halljuk, hogy idős emberekre törik rá az ajtót azért a kevés pénzért, ami náluk van, az bizony hat az emberekre. Az ilyen hírek hatására egyre nagyobb a kereslet a termékeink iránt. Sokan jutnak arra a következtetésre, hogy biztonságuk érdekében riasztóberendezésre van szükségük.

terepszemle (Copy)

Fotó: sdecoret / Shutterstock.com

Mi a legnagyobb kihívás a kültéri védelemben?

A kültéri védelemnél a legnagyobb kihívást mindig a külső tényezők alkotják. Az évszakok változása, a kertben lévő fák, levelek, virágok, a szél, a különböző szögekben megtört napfény mind képes megzavarni a szenzort. Egy ideális kültéri érzékelő olyan eszköz, amely képes hajszálnyi különbséget tenni a valós és a hamis riasztás között. Az igazi kihívás, hogy olyan termékeket adjunk a vevőinknek, amelyek egész évben, minden negatív körülménnyel dacolva képesek megbízhatóan működni.

Kapcsolódó cikkek