Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség
Saolin kungfu és főhalál  a kamera előtt

Saolin kungfu és főhalál a kamera előtt

A kaszkadőrélet kulisszatitkai

Többször felbukkan a Trónok harcában, amiért kollégáival együtt díjat is kapott, azzal pedig, hogy a Star Warsban is dolgozhatott, gyerekkori álma valósult meg. Kovács Géza kaszkadőr mesélt nekünk munkájának izgalmas kulisszatitkairól.

Vincze Barbara kérdezte őt.

AG_20160401_0174_opt_1Ebben a munkában hogyan jelenik meg a biztonság és adott esetben annak a hiánya?

Ez a legfontosabb szempont. A fő szabályunk az, hogy safety first. A kaszkadőrkoordinátori és a kaszkadőr szakértői munka szerintem a legstresszesebb és legfelelősségteljesebb a világon.

Olyan stresszes, mint a mentősöké vagy a tűzoltóké?

Annál is durvább. A kaszkadőrszakértőnek kell garantálnia, hogy mindenki egészségesen menjen haza, és akkor az akcióról még nem is beszéltem.

Fotó: Ancsin Gábor / Képszerkesztőség

Egy kaszkadőrszakértőnek a film összes akcióját elő kell készítenie, megtervezni, bepróbálni, kivitelezni, eladni a producernek. Szerintem éveket öregszünk egy film alatt. Másrészt a stábnak sokszor elképesztő heppjei támadnak, olyan néha, mint egy óvoda; a színészek megsértődnek, hisztiznek; kérdés nélkül arrébb viszik a szivacsokat vagy dobozokat, amiket korábban a biztonság miatt helyeztek ki. Aztán kiderül, hogy nem lehet megcsinálni egy bizonyos akciójelenetet, mert a producer azt mondja, hogy nincs rá elég pénz, miközben egyébként millió dollárokról beszélnek. Ilyenek.

Azt olvastam egy pár évvel ezelőtti cikkben, hogy a drága technikai trükkök – mint az autósüldözés, a motoros-jelenetek – területén az amerikai és német kaszkadőrök a keresettek, mert ezekre az edzés is költséges; ellenben a kardozós-lovaglós jelenetekben Kelet-Európa verhetetlen. Mára változott valamennyit ez a kép?

Annyit mindenképp, hogy Magyarország az utóbbi tíz évben feljött a világ élvonalához. Ha idejön például egy nagy költségvetésű külföldi film, amiben van egy autós borulás, akkor már nem kell külföldi kaszkadőröket hívni. Azok, akikkel Párdányi Domonkos dolgozik (Kovács Géza is vele dolgozik – a szerző), azok meg tudják oldani. Anélkül, hogy nagyon fényezném, mindez Domonkosnak köszönhető, aki úgy szívta magába a szakmai tudást, mint egy szivacs. Ő most már kaszkadőrszakértőként all around stuntmanekkel dolgozik, ami azt jelenti, hogy mindenki mindenből jó, ugyanakkor minden egyes embernek van egy specialitása. Ütős kollégákat gyűjtött maga köré.

kasz2_opt

Kristofer Hivju színésszel, aki Óriásvész Tormundot alakította a Trónok harcában

Fotó: Szabó Gáspár

Te például a harcművészetek felől érkeztél, de erről majd később. Mik azok a kaszkadőrkészségek, amelyek fejleszthetők, és melyek azok, amelyekkel születni kell?

Erre szerintem születni kell, tanulni nem lehet. Vagy van az emberben alapkészség – főleg intelligencia terén –, amelynek köszönhetően bizonyos feladatokat meg tud oldani, vagy nincs. Emellett a sportmúlt elengedhetetlen, ami mindegy, hogy mi – sokan jönnek a harcművészetek, torna, régebben öttusa vagy a lovaglás, az autós- és motorsportok felől. És ez nem egy bátorságpróba: akkor jó egy kaszkadőr, ha rugalmasan és intelligensen old meg feladatokat úgy, hogy közben sem ő, sem pedig más nem sérül meg. Ha valaki megsérül, ott valaki hibázott. Nem jó az a kaszkadőr, aki sokat sérült.

Eszerint iskolában ez nem megtanulható.

Csak éles szituációban lehet megtanulni, kamera előtt. Sok ember nagyon tehetséges, de kamera előtt leblokkol – lámpaláz, stressz miatt. Nem az a lényeg, hogy milyen szépen mozogsz vagy milyen szépen rúgsz. A kamerának kell dolgoznod, és egy csomó olyan utasításnak kell egyszerre megfelelni, amire nem is gondolnál. Egy egyszerű pofon három kamera előtt nagyon bonyolult dolog. Van például az a pofon, amikor egy színész megüt egy kaszkadőrt – és ilyenkor a pofon reakcióját kell eladni. Például A kém című filmben Jude Law a kollégámat, Szemán Gábort térddel fejbe rúgja és iszonyúan tarkóra dobja. A moziban mindenki felszisszent, és azt mondta utána, hogy a Jude Law milyen ügyes, pedig nem: a Gábor adta el úgy, hogy fölszisszenést váltson ki a nézőkben.

Sokszor ráadásul a kisebb jeleneteknél nincs is nagyon próba, mert nincs rá idő, például A kémben így dolgoztunk. Ilyenkor egyszer megmutatják a koreográfiát, és utána hiba nélkül meg kell oldani. Leraknak egy jelet, aminek az a neve, hogy saussage és pontosan oda kell esni. Olyan is volt, hogy le kellett fejelnem a falat, de ott volt egy villanykapcsoló, amit nem fejelhettem le, mert akkor felkapcsolódik a villany.

Mi a helyzet a magyar női kaszkadőrökkel, kevesen vannak? Csak Gavalda Kinga nevét lehet hallani.

Igen, Kinga valóban jó. Amúgy szerintem Magyarországon valóban hiány van jó női kaszkadőrből. Olyan emberről beszélek, aki körülbelül 30-40 év közötti és jól verekszik, jól vív, jól lovagol, jól vezet, jól esik-kel, jól zuhan.

Versenyszerűen kungfuztál, 2005 óta vagy kaszkadőr. Egyrészt miért váltottál, másrészt mi mindent kell tenned azért, hogy a kaszkadőrséghez szükséges kondíciót fenntartsd?

2005-ben forgatták itt az Eragont. Akkoriban a magyar kaszkadőrrészleg még eléggé hadilábon állt, hiány volt fiatal, jól verekedő, jól vívó stb. srácokból. Ekkor kezdett el a Domonkos keresgélni Magyarországon olyan embereket, akiket ki tudott nevelni, illetve be lehetett dobni a mélyvízbe. Így kerültem ide én is. Most is gyakorlom a kung-fut, de már nem azon a szinten, mint akkor. Harmincévesen csöppentem bele a kaszkadőrszakmába, ez a kungfuban a versenyéletkor vége. A kungfu saolin ágát űzöm, ez adott olyan kreativitást és technikai hátteret, ami szerencsére egy kollégámon és rajtam kívül nem jellemző másra. Persze szerencsém is volt, hogy megtalált egy olyan film, amihez pont ez kellett. Akkoriban volt a Mátrix-őrület, és nagyon mentek a kungfu elemekkel teletűzdelt koreográfiák.

Meddig lehet ezt csinálni?

Most vagyok 41 éves. Ahogy idősödik az ember, már nem kap nagy volumenű feladatokat, de kamera előtt még tíz évem biztos van.

vago_kep (Copy)

Fotó: Visual Hunt

Azt mondtad egy interjúban, hogy a fight master része is vonz a munkának, és hogy tizenöt év múlva szívesen találnád ki és tanítanád be a harci koreográfiát. Az aktív kaszkadőrséget követően ez lehet a jövő?

Két lehetőség van: az ember befejezi és visszavonul, vagy akinek olyan ambíciói vannak vagy tehetséges, az esetleg – ha a kaszkadőrszakértő is méltónak találja erre – foglalkozhat a harci jelenetek kidolgozásával. Megtervezni, előkészíteni, koreografálni, átvinni, betanítani és aztán felügyelni. Ez nekem nagyon tetszik.

Volt valaha rázósabb helyzet? Törted el valaha valamidet?

Rázós helyzet sok volt és van is, de nem törtem el semmimet. Létezik gyalogos, motoros, autós és lovas kaszkadőr. Én gyalogos kaszkadőr vagyok, aki verekszik, üt, rúg, reagál lövésekre, pofoz, bukfencezik, ugrik, repül, ég, robban stb. Ezek közül az a húzós, amikor égni kell. Ahogy az is az, amikor az autó vagy vágtázó lovak ütnek el a kamera előtt. Ezekre felkészülten megy az ember, ilyen helyzetekben ezért a sérülés esélye sokkal kisebb, mint mondjuk amikor egy színésszel verekszel. Amúgy se nagyon haverkodunk színészekkel.

Előfordul, hogy félsz munka előtt vagy közben? Van ennek legyőzésére valamilyen mentális vagy egyéb technikád?

Mindig félek, de ezt is meg kell oldani. Szerintem mindenki fél minden akció előtt, és nem is jó kaszkadőr az, aki nem fél. Jó is, hogy van félelem: akármilyen akcióról beszélünk, a kaszkadőrön múlik több száz ember munkája. Ha ott valaki elcsesz valamit, akkor az egész stáb munkája mehet a kukába. Meg hát, ha mondjuk leütöm a színészt, az is nagyon nagy baj.

Rohamosztagosként részt vettél a Star Wars 7, Az ébredő Erő forgatásán. Egy interjúban mesélted, hogy – amellett, hogy egy kisebb könyvnyi titoktartási szerződést kellett aláírnod – elképesztően szigorú biztonsági intézkedések voltak a forgatáson, keményebbek, mint a reptéri ellenőrzések. Mondasz pár példát?

Sosem mondták ki, hogy Star Wars, hanem kódokban beszéltek. Amíg meg nem érkeztünk, fogalmunk nem volt, mit kell csinálnunk a filmben. Ezt a helyszínen tudtuk meg. A stúdió főbejáratánál be kellett regisztrálni, le kellett adni a telefonokat, vagy ha nem, kifelé nézték meg a képeket. Aztán csak mágneskártyákkal tudtunk átmenni több beléptetőkapun. Az öltözősátor be volt kamerázva. Amikor átöltöztünk a rohamosztagos jelmezbe, nem léphettünk ki az öltözősátorból úgy, hogy ne takartak volna le minket fekete lepellel, és külön fekete vászontáskában kellett vinnünk a sisakot – így léptünk be egy buszba, ami négyszáz méterre vitt minket a stúdión belül. A táskánkat kifelé menet megnézték, nem raktunk-e el valamit emlékbe. Ha valakinek el kellett végeznie a nagydolgát – ami ebben a jelmezben hatalmas kihívás volt – végig egy biztonsági ember kísérte. Nagyon kellett ügyelnünk arra, hogy mennyit eszünk – kajaszünet nem volt, csak running lunch, mert tíz órán át rajtunk volt a jelmez.

Nyilatkoztad, hogy éppen a Star Wars napi tízórás munkából álló hete volt életed legboldogabb időszaka, mivel rajongó vagy. Van még valamilyen álommelód, amiben szívesen részt vennél?

Nekem tényleg az a maximum, hogy szerepelhettem a Star Warsban. Egy héten át én voltam a legboldogabb ember.

kasz4_optMelyik volt a legkeményebb munkád?

A Hercules, ahol hét hónapon keresztül kellett csatázni. Ott az egyik csatát három hónapig vették, és ebben védőfelszerelés nélkül, félmeztelenül kellett esni-kelni, rohangálni. Az fizikailag és mentálisan is igénybe vett.

A világ legnépszerűbb sorozata most a Trónok harca. Az első négy évadban szerepelnek magyar kaszkadőrök, te is többször felbukkansz. Az ötödik évadban viszont már nem voltak magyarok. A hatodikban újra lesznek?

A Herculesben hét hónapon át csatázott, egyik legnehezebb munkája volt

Fotó: Párdányi Domonkos

Igen, az új évadban megint vannak magyarok, én viszont nem leszek, mert a forgatás alatt a Marco Polóban dolgoztam, de a többiek közül majdnem mindenki visszament. Amióta megszületett a fiúnk, képtelen vagyok nézni a Trónok harcát, nem bírom az erőszakot, viszont nagyon szerettem dolgozni benne, a legjobb munkáim egyike volt, bármikor visszamennék.

A korábban említett Párdányi Domonkos Nikolaj Coster-Waldau kaszkadőr dublőre volt, Szabó Gáspár kollégád pedig Sean Beané. Neked mi volt a kedvenc jeleneted, amiben részt vettél?

A kedvencem a teljes első évad, mert mi voltunk a mag, az elejétől a végéig az összes akciót mi csináltuk, ráadásul a Domonkos volt a főnökünk. A kedvenc jelenetem a Dothraki-esküvő volt, ahol összeverekszik két dothraki és én vagyok, akit végül kibeleznek. Kellett kicsit színészkedni, verekedni, vívni és egy nagyon komoly főhalált halni. Szerintem gyalogos kaszkadőrként mindenki ilyesmire vágyik. De az is jó volt, amikor a negyedik évadban van egy 360-fokos jelenet a Fekete várban, amikor bejönnek a Vadak: vágás nélkül ment körbe a kamera, egy daruról lógott be és nekünk nagyon jól kellett időzíteni, hogy már pont menjen az akció, amikor a kamera beúszik a képbe.

Egy akciónál általában ki dönti el, hogy meddig vállalhatja a jelenetet az adott színész? A színész vagy a kaszkadőrszakértő? Szoktak ebből vitás helyzetek lenni?

Mindig a kaszkadőrszakértő dönt ilyen estekben, az ő felelőssége az akciók kivitelezése és felügyelete, ezért nincs és nem is lehet ilyenkor vita.

„Általában az a tapasztalatom, hogy minél jobb és elismertebb egy színész, annál hétköznapibb és emberibb a stáb jelentős részét kitevő »köznéppel«, azaz velünk. A fiatal, feltörekvő sztárok között viszont sokan beképzeltek és bunkók, ők ezzel palástolják, hogy egyáltalán nem biztosak önmagukban” – ezt Párdányi Domonkos mondta egy interjúban. Mit gondolsz erről?

Teljesen egyetértek. A Trónok harcában például majdnem mindenki nagyon jó fej. Ahogy Daniel Craig és Dwayne Johnson (The Rock) is az, de amikor nálunk forgó külföldi filmekbe jönnek magyar színészek kiemelt statisztaszerepbe – na az szörnyű. Hasonlóan a fiatal feltörekvő külföldi színészekhez.

kasz3_optAzt is olvastam, hogy Sean Bean (a Trónok harca első évadának egyik kulcsszereplője – a szerző) nagyon jó arc, aki verekedni nem, ellenben inni nagyon jól tud.

Ez így van: lejött próbálni, álltunk a többiekkel és csak néztünk. Mondtuk egymásnak, hogy ez itt most meg fog halni. Láncdohányos, szakadt róla a víz, sápadt volt és ömlött belőle a viszkiszag. Nem tudta megfogni a kardot − mondom, én ezt nem hiszem el. Aztán amikor ott volt a jelenet, rendesen odatette magát. Ebből is látszott, hogy profi.

Kovács Géza és kollégái a Trónok harcában nyújtott alakításukért SAG díjat kaptak
Fotó: Szabó Gáspár

Kapcsolódó cikkek