Skyranger Budapesten   Kanadai drón – cseh disztribútor – budapesti próbarepülés

Skyranger Budapesten Kanadai drón – cseh disztribútor – budapesti próbarepülés

Andrej Hronec, a kanadai Aeryon Labs drónok kelet európai disztribútora is vendége volt a II. Magyar Kültéri Védelmi Konferenciának, ahol nem csak az ezüst dobozban lehetett megnézni a drónt, hanem működés közben is. Hronec négy éve foglalkozik a kanadai high-end termék terjesztésével és eladásával, és úgy gondolja, hogy „a java még előtte van”. A Prágában élő üzletember rendszeresen járja a régió országait, hogy eleget tegyen a folyamatos partnercégektől és rendvédelmi szervektől érkező meghívásoknak.

A budapesti találkozóra a Skyranger drónnal érkezett, ami a világon kapható többezer modell mezőnyének valahol a középtáján helyezkedik el. Aki hobbiból szeretne drónt reptetni, az megteheti a boltban kapható 10.000 forint körüli áron beszerezhető eszközökkel, de a Skyranger nem játékszer. Legfontosabb ismérve, hogy a szélsőséges időjárási viszonyokat is jól bírja.
Mintha csak ezt bizonyítandó a konferenciaszervezők kifejezetten megrendelték volna a barátságtalan esős, ködös, őszi időjárást, hogy a találkozó résztvevői saját szemükkel is meggyőződhettek a drón működéséről. Sokan ki sem mentek a teraszra, hanem kizárólag a konferenciateremben felállított vásznon követték az eseményeket. A drón így is kiváló képet adott a szabad szemmel alig látható környező utak forgalmáról.
Hronec az üzlet nagyságrendjére vonatkozó kérdésünkre elmondta, hogy valójában maximum egyelőre csupán néhány tucat Skyrangerről beszélhetünk a régió országaiban, Csehországban és Szlovákiában már használnak néhányat és Lengyelországban is vásárolt egyet – amelyek legfőképpen a rendőrség, a hadsereg és a határvédelem területén kerülnek bevetésre; Magyarországon még nincs ilyen termék használatban.
Az energiacégek és a rendőrség is azért érdeklődik a termék iránt, mert a drónok könnyedén felválthatják a helikoptereket. Nemcsak, hogy kisebbek és olcsóbb a fenntartásuk, de további előnyük, hogy egy ember elegendő az irányításukhoz. Nemrégiben egy angol cég választotta a Skyrangert háztetők ellenőrzésére. Ahova korábban embereket küldtek fel hőérzékelő kamerákkal, most a Skyranger végzi a munkát, ami sokkal biztonságosabb, és kifizetődőbb is lesz hosszú távon.
Mennyi az annyi?
A Skyranger ára 100.000 dollár körül van. Az ár a teljes rendszert jelenti, de minden további akkumulátor vagy hőérzékelő kamera plusz költséget jelent. Egy rövid, kétnapos tréning elégséges az irányítók felkészítésére, de ehhez hozzá kell számolni a nem kis költséggel járó engedélyek kiváltását, és az ipari drónokra szintén kötelező biztosítást.
Egész hihetetlen, de a drón és az akku mindössze 3,5 kg, és ha ehhez hozzáadjuk az irányításhoz szükséges tabletet is, akkor is még csak 5 kg-nál tartunk, ami ráadásul egy kis hátizsákban elfér. A rendszer felállítása és felreptetése megközelítőleg három percet vesz igénybe. Ha bármilyen szoftver probléma adódna, akkor Csehországból és Kanadából is elérhető a support.
Mit tud a Skyranger?
Szinte bármilyen időjárási viszonyban képes repülni, legyen az 60-90 km/órás szél, -30 fok hideg vagy +60 fok meleg, eső vagy hó. Az éjszakai feladatvégzést a hőérzékelő kamera segíti. A 30-szoros optikai zoomnak köszönhetően 500 méterről leolvas akár egy rendszámtáblát is. A drón maga is monitorozza a repülési adatokat, és, ha a rendszer technikai problémát érzékel, azonnal kényszerleszállást kezdeményez, melyet adott esetben az irányító felülírhat. A kifejezetten kritikus időjárási viszonyokban a drón automatikusan leszáll.
Hronec elmondta, hogy ez csak a kezdete a drónüzletnek, ma még ez a terület gyerekcipőben jár, és még csak elkezdtük megérezni, hogy mire lehet ezt az eszközt használni a jövőben.
“Érzékeny időkben élünk a régióban és remélem, hogy ennek a high-end technológiának a használatával elősegíthetjük, hogy a külső kihívásokkal szemben védve legyünk” – mondta Hronec zárásképp.
[Keretes]
Az Aeryon Labs elismert technológiai és ipari partnere civil és katonai cégeknek és kereskedőknek a világ minden táján. A 2007-ben alapított kanadai cég központja Waterloo, Ontarioban található. A cég érdekessége, hogy összesen 150-en dolgoznak az egyetlen termékük fejlesztésén és gyártásán. Eddig már 17 ország hadserege döntött úgy, hogy a Skyrangert választja, , amelynek minden elemét szintén ők gyártják le. A gyártási központ Toronto közelében van, ahol az amerikai Szilícium völgyhöz hasonlóan sok más kanadai tech cég is jelen van.

Szerző: Lányi Eszter

Kapcsolódó cikkek