Illusztráció: Kovács Péter
Többfrontos technológiai harc

Többfrontos technológiai harc

Nyerésben a FULL HD analóg

Emlékszünk még, amikor a HD-DVD és a Blu-Ray DVD egyszerre volt kapható? A Beta-Max és a VHS mond még valamit? HD-SDI, TVI, CVI, AHD és IP: öt egymással versenyző iparági standard HD videorögzítésre. Mint ahogy a HD-DVD és a Beta-Max, úgy a HD-SDI is elvesztette a maga technológiai fölényét a HD videomegfigyelés terén az IP kamerákkal és rögzítőkkel szemben. A szemünk előtt zajló verseny tétje, hogy melyik technológia lesz a befutó a Full HD felbontású analóg videojel-továbbítás piacán. A HD-TVI? A HD-CVI? Az AHD?

Definiált felbontások

Haladjunk időrendben! A biztonságtechnikában ma ismert HD felbontást a nagy felbontású kereskedelmi műsorszolgáltatás nemzetközi egységesítése érdekében alkották meg 1999- ben. Az ITU (Nemzetközi Távközlési Unió) és az SMPTE (The Society of Motion Picture and Television Engineers, magyarul a Mozgókép- és Televíziós Mérnökök Egyesülete) közösen határozta meg a digitális HD videoszabvány legfontosabb technikai tulajdonságait, amelyek a következők: 1125 teljes tévésor; 16:9-es képarány; 1920×1080 képpontfelbontás. Alapvető felbontásokat definiáltak, és a HDTV szabványok mindegyike a 16:9-es képarányt alkalmazza a digitális HD televíziózás területén. A deklarált felbontások: 720p (1280×720 pixel, progresszív letapogatás); 1080i (1920×1080 pixel, váltottsoros, interlaced letapogatás); 1080p (1920×1080 pixel progresszív letapogatás). Minden HDTV eszköz képes a kapott jelet átalakítani olyan felbontásúvá, amit magán a képernyőn meg tud jeleníteni. Országonként eltérő lehet a képváltási frekvencia: 50/60 Hz, mely 25/30 fps (frame per second, vagyis képkocka másodpercenként) képfrissítési sebességet jelent. Az SMPTE határozta meg továbbá a HD-SDI szabványt is, mely egy soros digitális interfész, ami a nagy felbontású, tömörítés nélküli, koaxiális kábelen továbbított videojelre vonatkozik. A HD-SDI szabvány a televíziós műsorszolgáltatók igényét kielégítendő született, mert a tévéstúdiókban szükségessé vált, hogy olyan jelátviteli technológia álljon a rendelkezésre, amellyel veszteségmentesen és tömörítetlenül lehet digitális HD felbontású videoanyagot a stúdiókon belül kezelni.

analog_jel

Illusztráció: Kovács Péter

Digitális HD videorögzítés a biztonságtechnikában

Megapixel IP kontra HD-SDI: harc a digitális HD felbontású videorögzítés piacán! A HD-SDI szabványra alapuló CCTV technológia 2010-ben jelent meg a piacon, kifejezetten azzal a szándékkal, hogy az analóg CCTV rendszerek koaxkábeles jelátviteli technológiáján keresztül továbbítson HD felbontású videoanyagot. A HD-SDI eszközök jelentették tulajdonképpen az első érdemi konkurenciát a megapixeles, IP alapú CCTV rendszereknek. A HD-SDI rendszer által létrehozott kép jobb minőségű és késleltetés nélküli, nem úgy, mint amit a HD IP CCTV rendszer biztosít. Az IP alapú videojel továbbításánál a kamera már egy tömörített adatfolyamot továbbít, melyet a rögzítő visszaalakít a megjelenítéshez. Ez a folyamat okozza az IP alapú eszközöknél tapasztalható „csúszást” a megjelenített kép és a valós történés között. Jelentős különbség a két technológia között, hogy a HD-SDI rendszer a kameraoldalon nem alkalmaz tömörítést és a jelátvitelnél nem használ TCP/IP protokollt. A HDSDI kifejlesztésének elsődleges célja az volt, hogy a már meglévő koaxiális kábelhálózatot felhasználva, kizárólag a kamerák, a rögzítő és a monitor cseréjével lehessen nagy felbontású (HD) videomegfigyelő rendszert kiépíteni. (Bárcsak ilyen egyszerű lett volna a gyakorlatban is!) 2013 végére lényegében a legtöbb iparági szereplő (gyártó, telepítő, kereskedő) lemondott a HD-SDI technológiáról. A legnagyobb gyártók is feladták a technológia további fejlesztését és gyártását, vagyis már az aktuálisan működő rendszerek esetleges meghibásodása esetén, azok cseréje vagy bővítése sem lesz lehetséges. A HD-SDI technológia mára a legtöbb gyártó és forgalmazó számára tulajdonképpen megszűnt létezni, mivel a legnagyobb ígérete („nem kell újrakábelezni”) finoman fogalmazva sem valósult meg a gyakorlatban. A HD-SDI rendkívül érzékeny volt a kábelezés minőségére, ami azt jelentette, hogy igenis rengetegszer kellett végigellenőrizni a kábelezést. Elég volt egy apró karcolás vagy bármilyen kis külső behatás és máris lehetett újrahúzni a kábeleket. Ezzel szemben az IP kamerák árai 2010 óta igen jelentős mértékben csökkentek, és jobb képminőséget biztosítanak, mint a HD-SDI. Tulajdonképpen egyszerűbben menedzselhető technológia, ráadásul könnyedén rendszerbe állítható számos más digitális eszközzel.

„Melyik technológiát használjam új telepítésekhez?”

Az IP technológia egyértelműen megnyerte ezt a „háborút” – ez vitathatatlan. Az IP kamerák egyértelműen a legjobbak: könnyű a telepítésük, ráadásul messze nagyobb felbontásra képesek, mint 1080p, ami ugye a HD-SDI csúcsa! De ha a probléma úgy merül fel, hogy „van egy meglévő koaxkábelezésem a jelenlegi analóg rendszeremhez és szeretném fejleszteni, melyiket válasszam?”, és ezzel szemben áll az a kérdés, hogy az „új telepítéshez melyik mellett döntsek?”, nos, így már teljesen más a helyzet! Ha arra keresünk megoldást, hogy HD felbontásúra „upgradeljük” a rendszerünket a kábelezés cseréje nélkül, jelenleg három technológia közül választhatunk a versengő formátumok közül. Aktuálisan most a harc a „meglévő koaxkábelezésen HD felbontás” miatt zajlik. A raktáron ragadt HD-SDI eszközök mellett elterjed a TVI, a CVI és az AHD technológia. Az újonnan megjelenő technológia nagyon gyorsan kiszorította a HD-SDI-t, mivel ugyanolyan kábelen működik, csak jóval kevésbé érzékeny annak apró hibáira. A gyártó- és kereskedőcégek is megpróbálják a már legyártott/ raktáron maradt eszközöket az árak jelentős csökkentésével értékesíteni. Javasoljuk, hogy kerülje a HD-SDI technológia használatát még az oly vonzó „raktárkisöprési akció” ellenére is, mivel a rendszer meghibásodása vagy bővítése esetén már nem lesznek elérhetőek az ilyen eszközök!

HD-CVI technológia

A kínai Dahua cég (forgalmát tekintve a világ második legnagyobb CCTV gyártója) bejelentette az általa kifejlesztett és 12 szabadalommal támogatott HD CCTV szabványt, a HD-CVI-t (High Definition Composite Video Interface) mint olyan technológiát, ami koaxiális kábelen keresztül történő tömörítetlen analóg jelátvitelt biztosít. Ez már nem a HD-SDI digitális adatátviteli rendszere, hanem egy új, analóg technológia. 2013 második felében a Dahua forgalomba hozta az első HD-CVI technológiájú kameráit és rögzítőit. 2014 elején dobta piacra a második generációs digitális adatátviteli technológiáját, a HD-CVI 2.0-t. Fő jellemzője a progresszív letapogatás, a plug and play (csatlakoztasd össze és használd) funkció és az akár 500 méteres hosszúságú kábelszegmensek alkalmazásának a lehetősége. A technológiai szabadalom a Dahua tulajdona, ez a cég is gyártja ezeket, viszont számos eszköz nem Dahua márkanév alatt kerül forgalomba, hanem a helyi piacokon adott esetben már bejáratott, elfogadott biztonságtechnikai márkanevek alatt. Hiába használja ugyanazt a kábelt a HD-CVI, visszafelé nem minden esetben kompatibilis sem az analóg kamerákkal, sem a 720p és az 1080p egymással. Ez a jelenség főleg a CVI első generációjánál volt megfigyelhető. Nagy veszélyt látunk abban, hogy a CVI-t csak egyetlen gyártó gyártja. Egy technológia, egy szabadalom nem tud egy iparágon belül elterjedni úgy, hogy több gyártó ne vegye át, ne használja azt.

HD-TVI technológia

A HD-TVI (High Definition Transport Video Interface) kifejlesztése az amerikai Kalifornia államban 2012-ben alapított Techpoint cég nevéhez fűződik. A Techwell cég fejlesztői és vezetői alapították, mely cég az amerikai analóg DVR chipsetpiac egyik meghatározó gyártója volt. A Techwell, a HD-TVI chipset kifejlesztője tulajdonképpen félvezetőgyártó, amely kezdetben a HD-SDI kamerarendszerekhez fejlesztett chipseteket. 2014-től már több mint 100 kamera és DVR gyártó számára értékesíti a HD felbontású analóg videomegfigyelő rendszerekhez kifejlesztett integrált áramköreit. Legnagyobb felvásárlójuk a kínai Hikvision, amely a világ legnagyobb CCTV eszközöket gyártó cége. Eléggé elterjedt tévhit, hogy a Hikvision a HD-TVI technológiai megalkotója, de ez nem igaz. Ők csak a technológia legismertebb használói és terjesztői. A Hikvision alkalmazza a technológiára a Turbo HD elnevezést is. A HD-TVI kamerák és digitális rögzítők főbb műszaki paraméterei megegyeznek a HD-CVI termékek jellemzőivel, de nem kompatibilisek azokkal. Egy rendszeren belül nem használhatunk HD-CVI és HD-TVI kamerákat és DVR-eket. A HD-TVI visszafelé is kompatibilis, és már számos gyártó alkalmazza. A HD-TVI a jelátvitelt 1080p felbontással akár 500 méteres távolságra is lehetővé teszi koaxkábelen, illetve 200 méterre sodrott érpárú kábel használatával. A technológia alacsony frekvenciájú jelet használ, amely megfelelő biztonságot jelent az elektromágneses interferencia ellen. A felvételek pedig késés nélkül, megapixeles felbontásban tekinthetők meg, mert nem kerül sor a videoadatfolyam tömörítésére. A HD-TVI eszközök tökéletes megoldást jelentenek a meglévő analóg rendszerek HD-re fejlesztéséhez, mert a meglévő vezetékeket nem kell kicserélni. A rögzítők azonnal felismerik, hogy milyen technológiájú (analóg, HD-TVI, IP) és milyen felbontású kamerát csatlakoztattunk hozzá, így automatikusan képesek feldolgozni a HD-TVI 720p és 1080p, a hagyományos analóg CIF, WD és IP kameráktól érkező megapixel felbontású videojeleket is.

Az AHD technológia

A piacon utolsóként 2014-ben megjelenő AHD (Analog High Definition – Analóg Nagyfelbontás) technológia kifejlesztése a koreai Nextchip cég nevéhez kötődik. Kezdetben csak a 720P felbontású DSP (Digital Signal Processing) és ISP (Image Signal Processing) integrált áramköreivel jelent meg a piacon, csak 2015 első negyedévében kerültek forgalomba az 1080P felbontású chipsetjei. A HD-TVI-hez hasonlóan itt is egy félvezetőgyártó a technológia létrehozója, így bármely kamera- vagy DVR gyártó számára értékesítheti az integrált áramköreit. Az AHD technológia még nem állított maga mellé nagy, ismert kamerarendszer-gyártó céget, ennek ellenére már számos távol-keleti biztonságtechnikai kamera- és DVR gyártó kínálatában megtalálható. Az AHD főbb műszaki jellemzői hasonlóak, mint a HD-CVI és a HD-TVI gyártmányoké, de az AHD kamerák és rögzítők is csak egymással illeszthetőek, a két másik analóg kamerarendszer-típus elemeivel nem kompatibilisek. Jóllehet mindegyik HD Analóg technológia képes 720p és 1080p felbontásra, mi azt várjuk, hogy ezek az eszközök a hagyományos analóg kamerákat fogják helyettesíteni, nem pedig a HD IP kamerákat. Az IP kamerák még mindig a legsokoldalúbb és legjobb teljesítményű eszközök a piacon: saját belső processzoruk van, mely számos ismert videoanalitikai funkciónál előfeldolgozást végez; beállításaikat egyszerűen egy webböngészőn keresztül is módosíthatjuk; továbbra is rendkívül egyszerű a használatba helyezésük, egyetlen kábelen keresztül üzemeltethető.

Hét ok, amiért a HD Analóg technológiát érdemes választani

1. Megapixel-felbontás A nagy felbontású HD képek már törvényszéki bizonyításra alkalmas részletességgel rendelkeznek, így könnyedén alkalmasak arcok vagy rendszám azonosítására.

2. Egyszerű a telepítése Nem szükséges IP hálózat! A HD Analóg rendszert ugyanolyan egyszerű telepíteni, mint a hagyományos analóg rendszereket. Nem szükséges komplex hálózatot kiépíteni, így a telepítési idő jelentősen rövidebb lehet.

3. Alacsonyabb költségek A HD Analóg megapixel felbontást kínál rendszer- és eszközegységár szinten is olcsóbban, mint az IP. Még költséghatékonyabb lehet, amennyiben egy meglévő analógrendszer kábelezését felhasználhatjuk.

4. Nincs csúszás A megjelenített video valós idejű, még egytized másodpercnyi csúszás sincs, nem úgy, mint az IP rendszerek esetében.

5. Alacsony kábelezési költségek HD video továbbításához használhat koax- vagy UTP kábelezést egyaránt. A video, a hang és PTZ vezérlés jeleinek továbbítása is egyetlen kábelen (koax) történik.

6. Hosszabb távolság Több mint háromszor nagyobb távolságra (500 m) tudja a HD videót továbbítani, mint az IP rendszer esetében. Ez az elérhető leghosszabb jeltovábbítási távolság az összes rendszert figyelembe véve.

7. Segíti az átmenetet Mivel a HD Analóg rendszerek kompatibilisek a meglévő analóg kamerákkal, így azokat tovább használhatja. Emellett a HD Analóg rögzítők képesek IP kamerákat is kezelni. Így biztosítja költséghatékonyan a folyamatos átmenetet és a meglévő rendszerek fejlesztését.

Kapcsolódó cikkek